Czas na konjac

Makaron konjac – blog zdrowotny

Dlaczego warto jeść makaron konjac?

Dlaczego warto jeść makaron konjac?

Warto mieć świadomość, że makaron konjac jest bardzo ciekawym produktem pochodzącym z Azji. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że produkt spożywają nie tylko i wyłącznie zwolennicy kuchni azjatyckiej, ale również osoby planujące zrzucić zbędne kilogramy. Czym dokładnie wyróżnia się wspomniany makaron, a także dlaczego rekomendowane jest wprowadzenie go do codziennej diety?

Makaron konjac i jego właściwości zdrowotne

Należy przede wszystkim wiedzieć, że znajdujący się w składzie omawianego produktu glukomannan jest błonnikiem, który bez żadnego problemu rozpuszcza się w wodzie. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że substancja ta jest nie tylko i wyłącznie bardzo bezpieczna dla całego organizmu, ale również wykazuje się licznymi właściwościami korzystnymi dla zdrowia.

Makaron konjac z www.bee.pl ponadto poprawia tolerancję glukozy i insulinowrażliwość. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że omawiany produkt rekomendowany jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Błonnik korzenia konjac niezwykle korzystnie oddziałuje n profil lipidowy. Reguluje bowiem stężenie całkowitego cholesterolu, a także wpływa na poprawę stosunku dobrego cholesterolu do złego. W ten sposób produkt strzeże organizm przed różnego rodzaju chorobami układu krążenia.

Gdzie kupić makaron konjac?

Trzeba przede wszystkim zdawać sobie sprawę, że obecnie produkt dostępny jest pod takimi nazwami, jak shirataki noodles, makaron konjac czy nawet makaron shirataki fit. Godny uwagi jest również fakt, że omawiany makaron występuje także w różnych kształtach czy wielkościach. W zdecydowanej większości przypadków jest jednak spotykany w postaci wstążek czy nitek. 

W produkt można obecnie bez żadnego problemu zaopatrzyć się przez internet czy w sklepach stacjonarnych, które są wyspecjalizowane w sprzedaży produktów zaliczanych do kuchni azjatyckiej. Koniecznie trzeba sobie zdawać sprawę, że cena tego makaronu nie należy do najniższych. Jedno opakowanie o wadze 400 gramów kosztuje bowiem od 6 do 10 złotych. Nie można jednak zapomnieć, że waga samego makaronu jest dwa razy mniejsza, gdyż produkt sprzedawany jest w woreczkach wypełnionych płynem.

Dlaczego makaron konjac powinny spożywać osoby będące na diecie odchudzającej?

Makaron rekomendowany jest osobom na diecie odchudzającej przede wszystkim ze względu na bardzo niską kaloryczność. W 100 gramów produktu dostarcza zaledwie 6,4 kcal. Ponadto do atutów omawianego rodzaju makaronu należy również zaliczyć wywołanie uczucia sytości. Nie można oczywiście zapomnieć, że makaron konjac zwiększa także objętość posiłków.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik z pl.freepik.com