Czas na konjac

Makaron konjac – blog zdrowotny

Czym jest makaron konjac i dlaczego warto go jeść?

Czym jest makaron konjac i dlaczego warto go jeść?

Makaron konjac znany jest również jako biały makaron (https://www.bee.pl/diet-food-makaron-konjac-spaghetti-200-g_p148003.html). Możemy go zjeść i nie żałować, i nie martwić się o to, że zahamuje on utratę wagi. Ale, w przeciwieństwie do wielu innych “lekkich” produktów, jest naprawdę zdrowy.

Dlaczego makaron konjac jest taki zdrowy?

Produkt ten jest idealnym zamiennikiem klasycznego makaronu i ryżu. Ponieważ nie zawiera:

  • jaj,
  • soi,
  • pszenicy,
  • żadnych innych zbóż bezglutenowych.

Z czego jest produkowany makaron konjac?

Kluski te są produkowane z korzeni rośliny zwanej konjac, tradycyjnego produktu azjatyckiego, który od wieków jest częścią lokalnej kuchni. Uzyskała nawet certyfikat Japońskiej Normy Rolniczej JAS. Podstawowym składnikiem makaronu jest glukomannan, czyli niestrawne włókno, które zapewnia uczucie sytości przez długi okres czasu.

Jaki jest skład makaronu konjac?

Makaron konjac ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukru. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Wiele badań potwierdziło jego korzystny wpływ na zdrowie. Bulwa rośliny konjac zawiera całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Zawiera potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, cynk, a także witaminy A, E, D, C i B.

Jak makaron konjac może pomóc w odchudzaniu?

Produkt ma wiele właściwości, które mogą pomóc ludziom schudnąć. Przede wszystkim zawiera znikomą ilość kalorii – około 6 kalorii w 100 gramach. Zwiększa to ilość spożywanych posiłków, co jest dużą zaletą w przypadku utraty wagi. Ponadto, ze względu na zawartość glukomannanu, wypełnia żołądek przez długi czas, opóźnia głód, zmniejsza ryzyko przekąsek między posiłkami, pozytywnie wpływa na wypróżnienia i poprawia oddawanie stolca. Zapobiega zaparciom i ma korzystny wpływ na metabolizm. Wspiera jednocześnie proces zmniejszenia tkanki tłuszczowej i ma zdolność do obniżania nadmiaru cholesterolu pełnego i polepszania stosunku HDL/LDL, co jest kolejnym powodem do stosowania go w diecie odchudzającej.

Kto może jeść makaron konjac?

Może on być spożywany przez osoby stosujące różne diety. Trzeba wiedzieć, że makaron konjac jest również bezpieczny dla diabetyków. Glukomannan zawarty w makaronie ma potencjał do poprawy poziomu glukozy we krwi i dlatego może być z powodzeniem stosowany w żywieniowym leczeniu insulinooporności i innych form chorób węglowodanowych, w tym cukrzycy. Polecany jest również dla wegetarian i wegan. Ponieważ jest wolny od pszenicy i innych ziaren glutenu, jest bezpieczny dla osób z celiakią lub wrażliwością na gluten do spożycia.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik z pl.freepik.com