Czas na konjac

Makaron konjac – blog zdrowotny

Dlaczego warto jeść makaron konjac?

Dlaczego warto jeść makaron konjac?

Glukomannan konjac jest rozpuszczalnym w wodzie włóknem pochodzącym z korzenia rośliny zwanej konjac. Bulwy konjac są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Najcenniejszym atrybutem tej rośliny jest wysoka zawartość włókien. Oprócz zawartości witamin, zawiera on również mikroelementy, takie jak żelazo, potas i wapń.

Jak sycący jest makaron konjac?

Jeśli chodzi o sytość, to makaron warzywny konjac jest idealnym wyborem. Wchłaniając wodę lub inne płyny, rozpuszczalne włókno rozszerza się do 200 razy większej niż jego pierwotna objętość. Powoduje to szybkie uczucie sytości. Konjac może być również stosowany jako suplement w celu oczyszczenia żołądka, jelit i wspomagania usuwania toksyn z organizmu. Makaron konjac może opóźniać wchłanianie glukozy, a tym samym skutecznie obniżać pozaposiłkowy poziom cukru we krwi.

Jak makaron konjac uzupełnia braki wapnia?

Makaron konjac składają się głównie z włókien i wodorotlenku wapnia. Jest to jedzenie bogate w wapń. Kiedy makaron dostaje się do żołądka i wchodzi w kontakt z kwasami trawiennymi, to wtedy związki wapnia rozpuszczają się i wapń jest wchłaniany z przewodu pokarmowego. Dla tych, którzy cierpią na niedobór wapnia, makaron konjac może być dobrym rozwiązaniem.

Czy makaron konjac zawiera błonnik?

Jest to produkt o dużej zawartości błonnika. W 100 gramach produktu zawiera się do 4,5 grama błonnika. Oznacza to, że sprzyja on odchudzaniu i jest jednocześnie bardzo zdrowy. Napełnia on żołądek w bardzo długim czasie po posiłku. Po zjedzeniu porcji będziemy czuli się pełni nawet przez 4 godziny.

Jak smakuje makaron konjac?

Makaron o zredukowanej wadze ma nieco inną spoistość aniżeli zwyczajny makaron, ale jest bardziej elastyczny, więc trzeba go żuć trochę dłużej. Posiłek zawsze zachowuje swoją konsystencję i kształt. To dobry pomysł na szybkie jedzenie w pracy.

Makaron konjac jako alternatywa dla ryżów i makaronów

Ponieważ makaron jest obojętny w smaku, perfekcyjnie wchłania zapach i smak produktu, z którym jest przygotowywany. Wymieszajmy go z sosami lub gulaszami, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Makaron konjac może być pieczony, podsmażany lub dodawany do sałatek. Co intrygujące, makaron może być zarówno słony, jak i słodki. Z pewnością można go używać z rosołami i innymi zupami, choć z pewnością można go podawać z dżemem truskawkowym lub innymi syropami owocowymi. To świetny zamiennik dla ryżu i klasycznych dań z makaronu. Może być również stosowany jako substytut ziemniaków.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik z pl.freepik.com